NormandiŽ | steden & dorpen | geschiedenis | musea | bezienswaardigheden | vervoer | reisinformatie | het weer | links

Bezienswaardigheden in NormandiŽ

In NormandiŽ zijn er tal van bezienswaardigheden te vinden. Of het nu om een prachtig natuurpark gaat, een eeuwenoud kasteel of een nationaal monument; je vindt het hier allemaal. Wij hebben getracht een mooie mix te maken van de grootste, bekendste en drukst bezochte bezienswaardigheden van NormandiŽ.

De op deze pagina aan bod komende bezienswaardigheden zijn volgens ons het omrijden waard. Sommige van deze bezienswaardigheden, zoals Mont Saint-Michel zijn het zelfs waard om er apart voor naar NormandiŽ te rijden. Als je op vakantie gaat naar NormandiŽ, kijk dan vooraf welke bezienswaardigheden je onderweg tegenkomt en breng hier desgewenst een bezoek aan. Hier zal je zeker geen spijt van krijgen. Voor sommige van de attracties zullen er zeker in de zomermaanden lange wachtrijen zijn.

NormandiŽ bezienswaardigheden

NormandiŽ telt veel historische bezienswaardigheden, mooie dorpen en stukjes fraaie natuur en stranden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor NormandiŽ samengesteld:
NormandiŽ bezienswaardigheden top 10

Mont Saint-Michel

Mont Saint Michel is zonder twijfel de bekendste bezienswaardigheid van NormandiŽ en na de Eiffeltoren misschien wel de bekendste van heel Frankrijk. Wie kent er nu niet de fotoís van dit schitterende getijdeneiland in de mist. Jammer genoeg zorgt dit er ook voor dat het eiland tot ťťn van de drukst bezochte plaatsen van Frankrijk behoort. Als je Mont Saint-Michel wil bezoeken dan moet je de auto op enkele kilometers van het eiland parkeren en van hieruit je weg te voet of met een bus vervolgen. Leuk detail is dat deze bussen twee cabines hebben voor de bestuurder omdat deze niet kunnen draaien op het eiland. Eenmaal op het eiland beland je tussen de toeristische winkeltjes en de restaurants. Het mooiste van het eiland is de abdij die op de top gebouwd is. Deze kan tegen een klein entreeprijs bezocht worden. Tijdens de rondwandeling kom je onder andere op het terras, de voormalige kerk en in de refter. Het is een mooie tocht door de prachtige abdij waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Vanuit de abdij vervolg je de weg weer terug naar beneden om hier je bezoek af te sluiten. Voor de sportievere vakantiegangers kan het eiland ook via het wad bereikt worden.

Kasteel Caen

Midden in het centrum van Caen staat de ruÔne van het kasteel van Caen. De bouw van het kasteel startte in de tweede helft van de elfde eeuw onder leiding van Willem de Veroveraar. Tijdens deze periode bestond het kasteel uit niet veel meer dan een Donjon. Door de eeuwen heen is het kasteel steeds verder uitgebreid en aangepast aan de moderne oorlogstechnieken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het kasteel of wat er van over was zwaar beschadigd geraakt tijdens een bombardement. Een deel van de schade is gerestaureerd, maar om het kasteel volledig te restaureren zullen nog vele jaren nodig zijn. Op het terrein van het kasteel zijn drie musea te vinden: het Musťe des Beaux-Arts, de Salle d'…chiquier en het Musťe de NormandiŽ.

Invasiestranden

Op 6 juni 1944 vond in NormandiŽ de invasie van geallieerde troepen plaats die het begin markeerden van de bevrijding. Op vijf naast elkaar gelegen stranden, Utah, Omaha, Gold, Juno, en Sword landden Engelse, Canadese en Amerikaanse troepen. Overal aan de kust wordt deze landing, D-day genoemd, herdacht. Er zijn diverse musea die verschillende divisies met tentoonstellingen herdenken. Ook zijn er enkele grotere musea met overzichtstentoonstellingen over D-day die een meer algemeen beeld scheppen. Het museum van Operation Overlord, de codenaam voor de landing, geeft bijvoorbeeld een duidelijk beeld van de vele gebeurtenissen die dag. Diverse Duitse verdedigingswerken langs de kust zijn nog te bezichtigen en ook de stranden zelf natuurlijk. Her en der liggen nog steeds pontons in het water. De landing op D-day kostte vele jonge soldaten het leven. Elk land dat meevocht heeft hier in de buurt dan ook zijn eigen begraafplaats. Daarvan is die van de Amerikanen het grootst met meer dan 9.000 graven van soldaten die op D-day of in de dagen daarna zijn gestorven.

Notre Dame de Bayeux

De Notre Dame de Bayeux is een gotische kathedraal waarvan de bouw begon in de twaalfde eeuw en zou duren tot de vijftiende eeuw. De kathedraal is gebouwd in de Normandische gotiek die typisch is voor deze regio. Bijzonder is dat de kerk de tand des tijds zo goed heeft overleefd. De kathedraal is gebouwd op de resten van een Romaanse kathedraal uit de elfde eeuw die tot tweemaal toe in vlammen opging. Alleen de crypte van deze oude kathedraal is bewaard gebleven. In deze crypte worden tegenwoordig oude frescoís en kapitelen tentoongesteld. Bijzonder detail is dat de bogengalerij van de kerk in Romaanse stijl zijn, terwijl de rest van de kerk geheel in gotische stijl is gebouwd. Door de eeuwen heen heeft de kathedraal meerdere plunderingen moeten doorstaan, maar hij is nog steeds geheel in zijn oude glorie te bewonderen. De kathedraal is voorzien enkele indrukwekkende roodgeschilderde deuren.

Abdij van JumiŤges

De Abdij van JumiŤges behoort ondanks het feit dat er slechts een ruÔne van over is tot de mooiste abdijen van NormandiŽ. Het is tevens ťťn van de oudste abdijen. De abdij is gesticht in de tweede helft van de zevende eeuw door de Saint-Philibert de Tourmus. De oorspronkelijke abdij werd in de negende eeuw in de brand gestoken door de Noormannen om hem vervolgens te plunderen. In de elfde eeuw werd de abdij opnieuw opgebouwd om vervolgens in de zestiende eeuw weer verwoest te worden door de protestanten. Na deze verwoesting is de abdij nooit meer opnieuw opgebouwd en heeft de abdij zelfs dienst gedaan als steengroeve. Het geraamte van de abdij zoals hij tegenwoordig nog te vinden is zorgt ervoor dat je op een bijzondere manier naar de abdij gaat kijken.

De haven van Honfleur

De pittoreske vissershaven van Honfleur wordt gezien als de mooiste historische havens van Frankrijk. Elk jaar komen er vele honderdduizenden toeristen naar dit prachtige stadje toe om de haven met zijn prachtige historische vakwerkhuizen te aanschouwen. De haven is voor veel Franse schilders zoals Claude Monet en Gustave Courbet een inspiratiebron geweest. Vandaag de dag is de haven van Honfleur ťťn van de populairste bezienswaardigheden in Frankrijk. Met name in de zomerperiode zijn het historisch centrum van Honfleur en de kades afgeladen met toeristen. Deze staan vol met gezellige terrasjes waar je de vele Normandische specialiteiten kunt proeven. In het gebied rond de haven zijn allerlei leuke musea en andere toeristische attracties te vinden. Typerend voor Honfleur is de prachtige historische draaimolen die al vele jaren in de haven van Honfleur te vinden is.

Falaise díEtretat

De krijtrotsen van Etretat behoren tot de populairste bezienswaardigheden van NormandiŽ. Zodra je de boulevard van het stadje oploopt zie je daar groepen met toeristen staan die de prachtige krijtrotsen op de foto aan het zetten zijn. Deze krijtrotsen beslaan een groot deel van de Normandische kust. Maar wat de krijtrotsen van Etretat zo bijzonder maken is de vorm. De krijtrotsen van Etratat lijken namelijk nog het meest op een olifant die met zijn slurf in de zee staat. Deze bijzondere vorm heeft ervoor gezorgd dat Etretat uitgegroeid is tot ťťn van de populairste badplaatsjes in dit deel van NormandiŽ.

Le Phare de Gatteville

Le Phare de Gatteville is een vuurtoren die ook wel onder de naam Situť sur la Pointe de Barfleur bekend staat. Deze nog steeds werkende vuurtoren behoort tot de drie grootste traditionele vuurtorens ter wereld. De vuurtoren ligt in de buurt van Barfleur; een plaats die van oudsher bekend stond om zijn verraderlijke stromingen en de daarbij behorende schipbreuken. In de twaalfde eeuw ging hier een boot verloren met hierop de kroonprins van Engeland.

De Le Phare de Gatteville is tegenwoordig een populaire toeristische attractie. Niet omdat hij zo mooi is maar omdat de 365 trappen van de vuurtoren beklommen kunnen worden. Vanaf de 75 meter hoge toren heb je een prachtig uitzicht over NormandiŽ en bij helder weer zie je Engeland liggen.

Chateau Fort de Pirou

In de buurt van het dorpje Pirou staat het Chateau Fort de Pirou. Dit twaalfde-eeuwse fort werd gebouwd door de Heren van Pirou. Ze kozen voor een plaats in de buurt van het kanaal zodat het fort kon dienen als verdedigingslinie voor de stad Coustances. Van het eerste houten fort is tegenwoordig zo goed als niets meer terug te vinden. Door de eeuwen heen heeft het Chateau fort van Pirou vele veranderingen ondergaan. In de vorige eeuw werd het fort gekocht door priester Marcel Lelťgard die het fort volledig restaureerde en het schonk aan een abdij. Het fort kan tegenwoordig bezocht worden.

Pont de Normandie

De Pont de Normandie is een tuibrug over de Seine. De brug heeft een totale lengte van iets meer dan twee kilometer. Het is hiermee de langste tuibrug van Europa. De brug werd geopend in 1995 toen het nog de grootste tuibrug ter wereld was, maar dat is tegenwoordig achterhaald. Toch is het nog steeds een fenomenale brug om overheen te rijden. Het uitzicht vanaf de brug, maar ook het uitzicht op de brug als je aan komt rijden is bijzonder. Wie echt van het uitzicht wil genieten kan zijn auto net voor de tol parkeren en te voet of met de fiets de brug beklimmen. In de zomermaanden kan het in de buurt van de Pont de NormandiŽ behoorlijk druk worden en kunnen de wachtrijen voor de tol behoorlijk oplopen.

Musea

Op deze pagina ontbreken de musea van NormandiŽ. Deze vind je terug op de pagina met musea in NormandiŽ.

Bretagne

Niet zelden combineren toeristen die NormandiŽ bezoeken hun vakantie met een bezoek aan Bretagne. Informatie over de provincie Bretagne is terug te vinden op Bretagne voor beginners.

Meer info over NormandiŽ

De volgende sites bieden goede tips en informatie over NormandiŽ:
mooiste dorpjes in NormandiŽ
bijzondere plaatsen in NormandiŽ
NormandiŽ informatie
NormandiŽ weer & klimaat

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy