NormandiŽ | steden & dorpen | geschiedenis | musea | bezienswaardigheden | vervoer | reisinformatie | het weer | links

NormandiŽ weer & klimaat

Het Normandische klimaat lijkt in veel opzichten op het Nederlandse klimaat. Toch zijn er enkele duidelijke verschillen. Zo ligt de gemiddelde neerslag iets lager, zijn de wintermaanden gemiddeld genomen iets warmer en is de invloed van de Atlantische Oceaan soms een stuk duidelijker te voelen. Maar over het algemeen kun je stellen dat het klimaat van NormandiŽ ongeveer gelijk is aan het klimaat van Nederland. Net als in Nederland gaan de seizoenen onopvallend in elkaar over.
Ook in de zomermaanden kan het flink afkoelen in NormandiŽ. Het is dus verstandig om een warme trui of een jas mee te nemen.

NormandiŽ bezienswaardigheden

NormandiŽ telt veel historische bezienswaardigheden, mooie dorpen en stukjes fraaie natuur en stranden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor NormandiŽ samengesteld:
NormandiŽ bezienswaardigheden top 10

Het klimaat van NormandiŽ

Het klimaat van NormandiŽ verschilt in veel opzichten niet veel met het klimaat dat wij gewend zijn in Nederland. Het gematigde maritieme klimaat van NormandiŽ wordt voornamelijk bepaald door de Atlantische Oceaan en de warme Golfstroom. Deze invloeden zorgen ervoor dat er maar weinig weersextremen voorkomen. Tijdens de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets boven de twintig graden Celsius. In de avond en nacht zal de gemiddelde temperatuur ongeveer tien graden lager liggen. Hiermee zijn de zomermaanden aangenaam, maar zelden echt warm of heet te noemen. De wintermaanden zijn zacht en lange periodes met vorst zijn hier ongebruikelijk. Ook dit heeft te maken met de invloed van de Atlantische Oceaan en de warme Golfstroom.

Neerslag

De gemiddelde jaarlijkse neerslag in NormandiŽ ligt iets lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. Tijdens de wintermaanden heb je de meeste kans op neerslag. De zomermaanden zijn relatief een stuk droger, maar toch zijn er gemiddeld iets meer dan tien dagen per maand die een vorm van neerslag kennen. Niet op alle dagen zal er een noemenswaardige hoeveelheid regen vallen, maar je hebt ook kans dat het een hele dag regent.
In de winterperiode zal de neerlag op de koudste dagen van het jaar als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen. Het is echter niet gezegd dat het elk jaar sneeuwt in NormandiŽ. Door het opwarmende effect van de zee zijn er soms jaren bij waarbij het kwik niet of nauwelijks onder het vriespunt uitkomt.

Zon in NormandiŽ

De zon kan met name in de zomermaanden behoorlijk enthousiast schijnen in NormandiŽ. Op de warmste dagen van het jaar zal het kwik boven de dertig graden Celsius uitkomen. Gelukkig wordt op de meeste plaatsen in NormandiŽ de gevoelstemperatuur wat getemperd door de zeewind. Deze bijna constante bries zorgt er op de warmste dagen van het jaar voor dat het nog steeds behaaglijk is. In de grotere steden en de meer inlands gelegen plaatsen ontbreekt deze zeewind.
De grootste kans op zonnig weer in NormandiŽ heb je in de maanden juni en juli. Gemiddeld hebben deze maanden acht uren met zon per dag. In de maanden mei en augustus ligt dit gemiddelde ťťn uur lager.

Zorgt de zeewind niet voor genoeg verkoeling dan kun je natuurlijk altijd nog gaan afkoelen in de zee. De temperatuur van het zeewater ligt in de zomerperiode rond de zeventien graden Celsius.

Weersextremen

Door de invloed van de Atlantische Oceaan en de warme Golfstroom komen er zo goed als geen weersextremen voor in NormandiŽ. Natuurlijk zal er wel eens een winter voorkomen waarbij het kwik extreem ver onder het vriespunt uitkomt. Dit zijn echter de uitzonderingen die de regel maken.
Ook in de zomermaanden kunnen er periodes voorkomen dat het kwik enkele dagen en soms enkele weken boven de dertig graden Celsius zal uitkomen. Ook dit zijn uitzonderingen.

Klimaattabel

 

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 7 įC 2 įC 2 uur 17 dagen 69 mm 11 įC
februari 8 įC 3 įC 3 uur 15 dagen 57 mm 10 įC
maart 11 įC 4 įC 4 uur 15 dagen 60 mm 10 įC
april 13 įC 5 įC 6 uur 14 dagen 45 mm 11 įC
mei 16 įC 9 įC 7 uur 14 dagen 56 mm 12 įC
juni 19 įC 11 įC 8 uur 11 dagen 53 mm 14 įC
juli 21 įC 13 įC 8 uur 12 dagen 47 mm 17 įC
augustus 23 įC 13 įC 7 uur 12 dagen 48 mm 17 įC
september 19 įC 11 įC 6 uur 13 dagen 66 mm 17 įC
oktober 17 įC 8 įC 4 uur 14 dagen 72 mm 15 įC
november 11 įC 6 įC 3 uur 16 dagen 85 mm 13 įC
december 9 įC 3 įC 2 uur 17 dagen 71 mm 12 įC
Met dank aan klimaatinfo.nl - dť Nederlandstalige klimaatsite

Bovenstaande klimaattabel is een gemiddelde voor NormandiŽ. Lokaal kunnen er afwijkingen zijn.
Wil je gedetailleerde klimaatinfo over de verschillende plaatsen in NormandiŽ, bezoek dan klimaatinfo NormandiŽ.

Beste reisperiode

De beste periode om een bezoek te brengen aan NormandiŽ is in het voorjaar of in de zomermaanden. Tijdens deze periode heb je de meeste kans op langdurige periodes met zonneschijn en de minste kans op langdurige periode met regen. Tijdens deze periode draait het toeristenseizoen op volle toeren en zijn zo goed als alle toeristische trekpleister zeven dagen per week geopend. Het is echter niet altijd gezegd dat je in deze periode verzekerd bent van goed weer. Het klimaat van NormandiŽ is namelijk op veel vlakken net zo wispelturig als het klimaat van Nederland. Maar over het algemeen kun je stellen dat je in de maanden juli en augustus de grootste kans hebt op zomers weer.

Bretagne

Niet zelden combineren toeristen die NormandiŽ bezoeken hun vakantie met een bezoek aan Bretagne. Informatie over de provincie Bretagne is terug te vinden op Bretagne voor beginners.

Meer info over NormandiŽ

De volgende sites bieden goede tips en informatie over NormandiŽ:
mooiste dorpjes in NormandiŽ
bijzondere plaatsen in NormandiŽ
NormandiŽ informatie
NormandiŽ weer & klimaat

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy